Boek
Nederlands

Art. 258b : roman

Art. 258b : roman

Een jonge pianoleraar, met een voorliefde voor Scarlatti, wordt door een stripteaseuse aangeklaagd wegens stalking.
Titel
Art. 258b : roman
Auteur
Christiaan Weijts
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, (-2005)
ISBN
90-295-6220-X

Besprekingen

'De vrouw had pas net de seksuele gelijkwaardigheid leren kennen en ging ermee om zoals iedereen met een nieuw speeltje: uitbundig.' Deze debuutroman van Christiaan Weijts (*1976) is een opwindend boek. In het begin van dit millennium woont de jonge pianoleraar Sebastiaan Steijn in een rustig academiestadje (dat tot in detail als Leiden herkenbaar is). Hij leert het Amsterdamse stripteasemeisje Victoria kennen. Twee jaar daarna wordt Steijn door dezelfde Victoria beschuldigd van stalking en belaging (Wetboek van Strafrecht art. 285b). Dit boek is grotendeels het verweer van 'verdachte' Steijn. Intussen spelen er tegelijkertijd enkele andere vrouwengeschiedenissen (met veel expliciet beschreven seks). Leidse 'Liaisons dangereuses' dus, of een intellectuele Giphart? Nee, Weijts is duidelijk een jonge schrijver met een eigen geluid. Veel fijne vunzigheid, eigenwaan met milde zelfspot, seksuele grootspraak, politiek-incorrecte grapjes en veel Italië en muziek, vooral Scarlatti, eindelijk …Lees verder

Over Christiaan Weijts

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Christiaan Weijts (Leiden, 4 mei 1976) is een Nederlands schrijver.

Beknopte biografie

Weijts bezocht het Stedelijk Gymnasium in zijn geboorteplaats. Hij studeerde van 1994 tot 1999 Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij is columnist in nrc.next en De Groene Amsterdammer. Van 1999 tot 2007 was hij redacteur en columnist van het Leids Universiteitsweekblad Mare. Hij woont en werkt in Den Haag.

In 2003 verscheen een bundeling van Weijts' Mare-columns onder de titel Sluitingstijd. Zijn debuutroman Art. 285b, waarvan de titel verwijst naar het artikel over stalking in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht, verscheen in 2006. Art. 285b. werd vrijwel unaniem lovend ontvangen, en leverde hem nominaties op voor zowel de AKO Literatuurprijs als de Gouden Uil.

In oktober 2008 verscheen zijn tweede roman, Via Cappello 23, die in Venetië, V…Lees verder op Wikipedia