Surrealistisch horrordrama over de toenemende ruis in de binnen- en buitenwereld van een jonge vader
Titel
Eraserhead
Regisseur
David Lynch
Acteur
Jack Nance Jeanne Bates
Taal
Engels
Uitgever
Scanbox, 2008
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1977
Speelduur
171 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: geen Cleaned, restored and remastered
EAN
5706152399201

Besprekingen

Debuutfilm in zwart-wit uit 1977 van de Britse regisseur David Lynch (1946-) (Twin Peaks; Blue velvet; Wild at heart), die de film dertig jaar na dato zelf restaureerde voor deze dvd-release. Een surrealistisch horrordrama over de toenemende ruis in de binnen- en buitenwereld van een jonge vader. Coen van Zwol (NRC 9-1-'09) geeft 4 (van 5) balletjes: 'Vijf jaar werkte Lynch aan deze zwart-witfilm over Marty, die door dode fabriekslandschappen wankelt en met een slijmerige babymutant schippert. Marty, het haar overeind, weifelt tussen wanhoop, walging en angst. Walging wint: over zijn enge schoonfamilie, vrouw, baby en het leven. Eraserhead puilt uit van voortplantingssymboliek: spermatozoïden, glinsterende geboortekanalen. Volstrekt ongrijpbaar. En dat houdt David Lynch graag ook zo, ook in zijn commentaar. 'Het is vreemd hoe Eraserhead is.' En dat is het. Wel verklapt hij details over het ontstaan van deze cultklassieker.' Ook Pauline Kleijer van de Volkskrant geeft alle vijf de ster…Lees verder

Over David Lynch

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

David Keith Lynch (Missoula (Montana), 20 januari 1946) is een Amerikaans filmregisseur en kunstschilder.

Hij wordt gezien als het boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Lynch staat met name bekend om zijn thrillers waarin hij seks, gewelddadigheid en zwarte humor combineert met stilistische schoonheid en een poging tot technische perfectie. In bijna al zijn films vervormt hij alledaagse elementen uit de Amerikaanse cultuur tot vreemde surrealistische objecten.

Naast het regisseren van films houdt Lynch zich bezig met verschillende nevenactiviteiten. Hij is kunstschilder, striptekenaar, meubelontwerper, hoogleraar op de University of Fine Arts, en ambassadeur van transcendente meditatie. Daarnaast componeert hij ook elektronische muziek (hij nam twee singles op: Good Day Today en I know).

Levensloop

Lynch wilde aanvankelijk kunstschilder worden. Hij volgde diverse kunstacademies, tot hi…Lees verder op Wikipedia