Boek
Nederlands

Eindig de dag nooit met een vraag : gedichten

Dorien De Wit (auteur)
+1
Eindig de dag nooit met een vraag : gedichten
×
Eindig de dag nooit met een vraag : gedichten Eindig de dag nooit met een vraag : gedichten

Eindig de dag nooit met een vraag : gedichten

Debuutbundel moderne poëzie die voornamelijk centreert rond het fenomeen 'bestaan', waarbij het belang van subjectiviteit, zelfbewustzijn en ervaring een belangrijke rol speelt.
Titel
Eindig de dag nooit met een vraag : gedichten
Auteur
Dorien De Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2021
77 p.
ISBN
9789029541961 (paperback)

Besprekingen

De wereld via Google Street View

Met Dorien de Wit is een nieuwe 'waarnemingsdichter' opgestaan. Haar debuutbundel is een fraaie reis, met dank aan Google.

Bij het schoolvak natuurkunde kan leerlingen gevraagd worden hoe lang het duurt alvorens een bal met een bepaalde massa de grond raakt wanneer deze vanaf een hoogte x uit een luchtballon wordt gegooid. De luchtweerstand en de wind mogen daarbij in de regel worden verwaarloosd, want het gaat erom dat die scholieren kunnen rekenen met de valversnelling. Aan dit soort vraagstukken moest ik denken tijdens het lezen van de debuutbundel van beeldend kunstenaar en auteur Dorien de Wit, eindig de dag nooit met een vraag. Zij schrijft daarin: 'alles wijst erop / dat natuurwetten dingen uitsluiten / die onder mijn ogen gebeuren'.

Wat wij waarnemen of zien, stelt De Wit daar feitelijk, strookt niet met de manier waarop de wereld in wiskundige modellen en formules wordt verklaard. Maar gelukkig hebben we de kunst, waarin we ons niets gelegen hoeven te laten liggen aan dat soort wetten. Op de voorzijde van De Wits bundel prijkt een liniaal waarop de cijfers in de verkeerde volgorde afgeb…Lees verder

Een debuutbundel moderne poëzie die voornamelijk centreert rond het fenomeen 'bestaan'. De bundel bestaat uit gemakkelijk te volgen, soepele poëzie, die bijzondere, krachtige en scherpe gedachten en perspectieven beschrijft. Zeer subtiele metaforen in heldere taal weten enorm diepe beelden weer te geven. Subjectiviteit heeft een belangrijke rol. Telkens komt de boodschap naar voren dat uiteindelijk al het bestaan slechts in het eigen bewustzijn aanwezig is en daarmee onderworpen is aan persoonlijke subjectiviteit en ervaring en dus in feite door subjectiviteit gevormd wordt. Het verdwalen en de verlorenheid die hieruit voortvloeien komen ook aan de orde, zowel als de twijfel en keuzes die ermee gepaard gaan. Op ongeforceerde wijze komen moderne, actuele zaken als winkels, internet, URL's en dergelijke voorbij. De Wit volgde schrijf- en kunstopleidingen en werkt als beeldend kunstenares en schrijfster. Ze ontving reeds meerdere prijzen, nominaties en beurzen voor haar werk en heeft al …Lees verder

dichten Met de liniaal

Dorien de Wit gaat met een liniaal de wereld te lijf, en schept ingenieuze beelden.

We reizen dan wel minder vaak, maar nog steeds kan de trein waarin je zit vertraging hebben. Dan kun je om de tijd de doden voor de zoveelste keer het nieuws op je telefoon gaan checken. Je kunt ook gaan dwalen in je verbeelding en plannen bedenken. Ogenschijnlijk eenvoudige, concrete plannen, maar met grootse effecten. Dorien de Wit doet een voorzet: 'een heel dorp van oost naar west verschuiven/ tegelijk met de draaiing van de aarde/ zodat in het dorp geen tijd meer verstrijkt'. In haar onlangs verschenen debuut Eindig de dag nooit met een vraag staan meer van dit soort prikkelende ideeën.

De Wit won in 2017 de Turingwedstrijd met haar gedicht 'Legenda'. Daarin liet ze al zien: in haar werk is druk grensverkeer tussen werkelijkheid en verbeelding. Haar gedichten zijn te lezen als pogingen om met een steeds kantelend perspectief grip te krijgen op wat zich in en om haar heen beweegt. Bijvoorbeeld omdat daar dingen gebeuren die het verstand te boven gaan:

'ik kre…Lees verder