Dvd
Meertalig
Gedramatiseerde film over de Algerijnse strijd tegen Frankrijk om de onafhankelijkheid van 1954 tot 1960.
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Titel
The battle of Algiers
Regisseur
Gillo Pontecorvo
Componist
Ennio Morricone 1928-2020
Naar het werk van
Saadi Yacef
Uniforme titel
La battaglia di Algeri
Taal
Meertalig, Frans, Arabisch
Uitgever
Contact Film, 2012
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1966
Speelduur
162 min.
Aantekening
Afwisselend Frans en Arabisch gesproken Ondertiteling: Nederlands Gebaseerd op het boek 'Souvenirs de la Bataille d'Alger' van Saadi Yacef
ISBN
9789078716556

Besprekingen

Het oorlogsdrama 'De slag om Algiers' uit 1966 is de bekendste film van de Italiaanse grootmeester Gillo Pontecorvo, die verder bekend werd met onder meer 'Kapò' en 'Quemada'. De film vertelt het verhaal van de Algerijnse opstand tegen de Franse koloniale overheersers in de jaren 1954 tot ca. 1960 en belicht zowel de Algerijnse als de Franse kant van het verhaal, inclusief de wederzijdse wreedheden. De film is gemaakt in een documentaire stijl, de meeste acteurs zijn amateurs. Destijds oogste de film, die in Frankrijk verboden was, veel lof en ook de in 2012 uitgebrachte gerestaureerde versie krijgt veel waardering. Cinema.nl (i) geeft 5 sterren: 'Piekfijn gerestaureerd Italiaans/Algerijns meesterstuk (...) Behalve de treffend relevante inhoud blinkt het drama uit dankzij meeslepende composities van Ennio Morricone, authentiek ogende beelden, indringende montage en lest best de ontzagwekkende massascènes.' Met extra's.

Over Gillo Pontecorvo

Gilberto (Gillo) Pontecorvo (Pisa, 19 november 1919 – Rome, 12 oktober 2006) was een Italiaans filmregisseur en scenarioschrijver.

Levensloop

Pontecorvo was van Joodse komaf. Hij studeerde scheikunde en werkte vervolgens een poosje als journalist. In 1941 sloot hij zich bij de Italiaanse communistische partij aan en tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. Na de oorlog was hij een tijdlang buitenlandcorrespondent in Parijs alvorens hij begin jaren vijftig het pad van de filmregie betrad waarbij de harde werkelijkheid zijn filmonderwerpen waren.

Na een paar documentaires debuteerde hij in 1957 met de film La grande strada Azzurra waarin Yves Montand de hoofdrol vervulde. Kapò uit 1959 ging over een jonge Jodin die door middel van collaboratie het concentratiekamp Auschwitz probeerde te overleven.

Wereldwijde faam verkreeg hij met La battaglia di Algeri uit 1966 waarin hij op zeer a…Lees verder op Wikipedia