Boek
Nederlands
De nieuwe rector van St. Oswald jongensgymnasium blijkt een oud-leerling te zijn aan wie de hoofdpersoon, docent klassieke talen, nare herinneringen heeft; schandalen uit het verleden komen in een nieuw daglicht te staan.
Titel
Een klasse apart
Auteur
Joanne Harris
Vertaler
Monique De Vré
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Different class
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2017
462 p.
ISBN
9789026141812 (paperback)

Besprekingen

Roy Straitley, docent klassieke talen, is met hart en ziel verknocht aan St. Oswald, een gedateerd jongensgymnasium. Hij probeert ondanks alle vernieuwingen de authentieke schoolsfeer te behouden. Maar schandalen en moord hakken een groot gat in de reputatie van St. Oswald en Straitley moet keuzes maken, ook door gebeurtenissen in het verleden. Dan wordt een oud-leerling hoofd van de school. Een oud-leerling waar Straitley slechte herinneringen bij heeft. Liefhebbers van de Stiff Upper Lip, let op! Heerlijk in Engelse sfeer geschreven! Met stoffige boeken, boenwas vloeren, veel thee, muffige toga’s op typische jongensscholen. Klassiek! Mooi verteld in prachtige sfeerbeelden en heerlijke karakters. Voor alle anglofielen. En ook nog eens vreselijk spannend tot op het eind! Derde, zelfstandig te lezen deel van een serie* die zich afspeelt in het fictieve dorpje Malbry in Yorkshire.

Brave jongens

Een eeuwenoude kostschool krijgt een nieuw bestuur - en kampt met een zieke, moordlustige geest.

Na 102 trimesters lesgeven op een kostschool weet de leraar Latijn Roy Straitley het zeker: schooljongens kunnen ook te weinig ondeugden hebben. Als ze te braaf zijn, klopt er iets niet. Straitley is 66 en zou al met pensioen geweest zijn als er het vorige trimester niet een jongen was omgekomen. Zijn school en thuishaven, St. Oswald, is in financieel zwaar weer geraakt. Straitley besloot te blijven. De redding van de 500 jaar oude school moet komen van een interim-schoolhoofd en tot zijn stomme verbazing ziet de leraar een oud-leerling in die rol terugkeren naar St. Oswald. Johnny Harrington was zo'n ongenaakbare, veel te brave leerling. Met twee andere jongens vormde hij een onuitstaanbaar trio dat ruim twintig jaar eerder voor de ondergang van Straitley's beste vriend zorgde en ook bijna de school fataal werd.

Joanne Harris brak door met het boek 'Chocolat', dat in 2000 werd verfilmd met Juliette Binoche en Johnny Depp in de …Lees verder

Over Joanne Harris

Joanne Michèle Sylvie Harris, geboren op 3 juli 1964, in Barnsley, Yorkshire, Engeland, is een Britse schrijfster, met een Franse moeder en een Engelse vader. Ze werd geboren in haar grootouders' snoepwinkel en haar leven was gevuld met eten en folklore. Haar overgrootmoeder stond bekend als een heks en een genezer. Dit was een omgeving die een grote rol zou gaan spelen in haar verdere leven als romanschrijfster.

Ze ging naar de Wakefield Girls Highschool, Barnsley Sixth Form College (Een school waar ze haar laatste twee jaar van het secundaire onderwijs volgde). Ze studeerde Moderne en Middeleeuwse Talen aan het St Catharine's College te Cambridge. Haar eerste roman The Evil Seed werd gepubliceerd in 1989, maar het boekte weinig succes, evenmin als haar tweede roman: Sleep, Pale Sister (1993). In 1999 werd Chocolat de nr. 1 in de bestsellerlijst van de London Sunday Times. Het boek was gebaseerd op eten en een exotisch gebied in Gers in Frankrijk…Lees verder op Wikipedia