Boek
Nederlands

Want ik raakte de hemel aan

Mike Resnick (auteur)
+1
Want ik raakte de hemel aan
×
Want ik raakte de hemel aan Want ik raakte de hemel aan

Want ik raakte de hemel aan

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De ontdekking van het schrift geeft de Afrikaanse Kamari het gevoel dat ze de hemel aanraakt. Ze ontdekt echter al snel dat het in haar stam verboden is voor vrouwen om te kunnen lezen. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Want ik raakte de hemel aan
Auteur
Mike Resnick
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
For I have touched the sky
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2006
69 p.
ISBN
90-5016-480-3

Besprekingen

Een jong, hoogbegaafd meisje van een Afrikaanse stam komt in contact met medicijnman Koriba. Ze ontdekt het schrift en leert zichzelf, in het geheim, via de computer lezen. In een dorp waar oude gebruiken in stand gehouden worden, is het verboden dat vrouwen kunnen lezen. Na een woordenwisseling met de medicijnman kiest het meisje zelfs voor de dood, verder leven is haar onmogelijk gemaakt. Een titel in de serie 'Dwarslijnen', een reeks boeken met een beperkte omvang en volwaardige verhalen, bedoeld om jongeren weer aan het lezen te krijgen. In dit verhaal toont de schrijver hoe een medicijnman, die zelf in het Westen heeft gestudeerd, alle invloed uit Europa weet tegen te houden. Andere denkwijzen zijn verboden, besnijdenis is normaal. Het verhaal wordt op ingetogen wijze verteld en is gebaseerd op eigen ervaring. Mooi taalgebruik, maar mede door de Afrikaanse woorden niet eenvoudig. De gesprekken met de computer komen wat vreemd over. Sfeervolle omslag met een prachtige foto. Oorspr…Lees verder

Want ik raakte de hemel aan

De Kikuyu-stam verliet het verwesterde Kenya en leeft nu volgens de aloude tradities in de wereld die Kirinyaga heet. De ik-persoon van dit verhaal is Koriba, de medicijnman. Hij bewaakt de tradities maar staat tegelijk via zijn computer in contact met Onderhoud. Meisjes worden rond de leeftijd van tien jaar besneden; hen wordt elke toegang tot onderwijs ontzegd. (Alleen de medicijnman en enkele dorpshoofden kunnen nog lezen.) Meisjes zullen later het land bewerken en hun echtgenoot dienen. Maar Kamari, een heel snugger meisje, sluit vriendschap met Koriba en eigent zich de verboden kennis toe nl. het lezen. Ze ontdekt ook dat Koriba in Europa gestudeerd heeft en zo een beetje vals speelt en de dorpelingen dom houdt. Kamari leerde zichzelf lezen met behulp van de computer, en een zelf ontwikkelde taal. Koriba is onverbiddelijk - een meisje hoort niet te lezen en te schrijven - en hij stuurt haar weg. Kamara pleegt zelfmoord als verzet tegen haar lot. Een verhaal dat heel moeilijk lees…Lees verder

Over Mike Resnick

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Damdamdidilolo

Michael Diamond (Mike) Resnick (Chicago, 5 maart 1942 – 9 januari 2020) was een Amerikaans sciencefictionschrijver.

Loopbaan

Resnick heeft meer dan 75 boeken geschreven, vaak onder pseudoniem. Vanaf 1989 tot 2009 heeft Resnick elk jaar één of meer nominaties verdiend voor de Hugo Award, behalve in 1999 en 2003. Van de 33 nominaties heeft hij er vijf gewonnen. Hij won ook één Locus Award (uit 30 nominaties) en één Nebula Award.

Resnick is vaak naar Afrika geweest en dat is in veel van zijn werken terug te vinden. Hij schrijft over de Afrikaanse cultuur en kolonialisme. Sommige van zijn SF verhalen zijn allegorieën van Afrikaanse geschiedenis en politiek, andere spelen in Afrika of hebben Afrikaanse hoofdpersonen.

Zijn dochter, Laura Resnick, is ook een SF-auteur. Mike Resnick overleed in 2020 op 77-jarige leeftijd.

Belangrijkste prijzen