Boek
Nederlands

Terug tot Ina Damman : de geschiedenis van een jeugdliefde

Simon Vestdijk (auteur)
+1
Terug tot Ina Damman : de geschiedenis van een jeugdliefde
×
Terug tot Ina Damman : de geschiedenis van een jeugdliefde Terug tot Ina Damman : de geschiedenis van een jeugdliefde

Terug tot Ina Damman : de geschiedenis van een jeugdliefde

Autobiografisch getint relaas van de eerste liefde van een schuchtere middelbare scholier.
Titel
Terug tot Ina Damman : de geschiedenis van een jeugdliefde
Auteur
Simon Vestdijk
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2020
221 p.
ISBN
9789038809526 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Anton Wachter doorleeft in zijn eerste hbs-jaren vele gevoelens van frustratie en ontluikende liefde. De problemen van de intelligente, maar wereldvreemde jongen blijven hem niet bespaard en hij is het tijdelijk slachtoffer van de plaagzucht van zijn schoolgenoten. De eerste, bijna onbegrepen liefdesgevoelens voor het meisje Ina Damman veranderen zijn innerlijk leven en maken hem in zekere zin onaantastbaar. In dit boek uit 1934 is het verwarrende in het leven van een puber in milde en poëtische bewoordingen zeldzaam raak neergezet. Dit is het derde deel in de reeks Anton Wachterromans die als het hoofdwerk van Simon Vestdijk (1898-1971) beschouwd wordt. Vestdijk ontving in 1951 de P.C. Hooft-prijs.

Over Simon Vestdijk

CC BY 3.0 - Foto van/door Simon Vestdijk sr.

Simon Vestdijk (Harlingen, 17 oktober 1898 – Utrecht, 23 maart 1971) was een Nederlands romanschrijver, dichter, essayist, vertaler, muziekcriticus en arts.

Levensloop

Jeugd in Friesland

Vestdijk, de zoon en enig kind van Simon Vestdijk en Anne (Anna Margaretha Clazina) Mulder, groeide op in Harlingen, dat in een aantal van zijn boeken terugkomt als Lahringen. De achternaam Vestdijk was in 1830 ontstaan, toen de gelijknamige grootvader van de schrijver te vondeling gelegd werd op de hoek van de Haarlemse Oostvest en Dijkstraat, waaruit de achternaam van de boreling werd samengesteld. Opa Vestdijk leidde later in Haarlem een dansschool.

Simon Vestdijk ging in Harlingen naar de lagere school en de driejarige HBS, waar zijn vader, een strenge man, gymnastiekleraar was. Daarna ging hij naar de Rijks-HBS te Leeuwarden. Vestdijk was een goede leerling, maar vo…Lees verder op Wikipedia