Livre
Néerlandais

Arabische melancholie

Abdellah Taïa (auteur)
Een jonge Marokkaanse homoseksueel probeert na een onaangename ervaring de ware liefde te vinden.
Titre
Arabische melancholie
Auteur
Abdellah Taïa
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Une mélancolie arabe
Éditeur
Amsterdam: Van Gennep, 2008
134 p.
ISBN
9789055159376

Commentaires

De nieuwe roman van de Frans-Marokkaanse schrijver Abdellah Taïa kan als een vervolg op het spraakmakende en taboedoorbrekende broederliefde gelezen worden. Protagonist is opnieuw een homofiele Marokkaanse jongeman met grote idealen en een alles verterende hunkering naar liefde en tederheid.
Het verhaal speelt zich medio jaren '80 af in respectievelijk Salé, Marrakech, Parijs en Caïro. Een bezeten Abdellah jaagt zijn grote dromen en idealen na. Hij droomt ervan om een geliefd filmregisseur te worden. Maar eerst moet hij zijn turbulente verleden van zich afschudden en verwerken. Net als Broederliefde begint Arabische melancholie met een huizenhoog taboe, namelijk een expliciete beschrijving van de bijna-verkrachting van de toen twaalfjarige jongen door een groepje jongens. De gevoelens van angst, afschuw maar ook opwinding domineren zijn verdere adolescentenjaren, en experimenten met leeftijdgenoten bevestigen zijn homofiele gevoelens. De Marokkaanse samenlev…Lire la suite
De Marokkaanse schrijver Abdellah Taïa (1973) is een opmerkelijke auteur. De roman "Broederliefde" trok veel aandacht door de onverbloemde homo-erotische strekking. Taïa lijkt daarmee haaks te staan op de islamitische moraal, maar sluit naadloos aan bij een oude Arabische traditie (en bij de huidige, zij het vaak verborgen praktijk). Hetzelfde geldt voor "Arabische melancholie". Rauw en eerlijk vertelt de auteur over een bijna verkrachting door een groep jongeren en zijn tot mislukken gedoemde pogingen daarna de echte liefde te vinden. Taïa is een directe, meeslepende, niet complicerende verteller die de lezer overrompelt en soms aan Jean Genet doet denken. Het Nederlands van de vertaler is niet altijd even correct, maar de inhoud van het verhaal en de bezwerende verteltoon overleven alles. Een spannend en gedurfd boek. Normale druk.

À propos de Abdellah Taïa

CC BY-SA 3.0 - Image by Håkan Lindquist

Abdellah Taïa (en arabe : عبد الله الطايع), né le 8 août 1973 à Salé au Maroc, est un écrivain et cinéaste marocain d'expression française.

Biographie

Issu d'une famille modeste, Abdellah Taïa est l'avant-dernier d'une famille de neuf enfants.

Abdellah Taïa étudie la littérature française à l'université Mohamed-V de Rabat et à l'université de Genève. En juillet 1999, l'année de la mort du roi Hassan II, il arrive à Paris pour un doctorat en littérature française à la Sorbonne. Il soutient une thèse sur Jean-Honoré Fragonard et sur le roman libertin du XVIIIe siècle. Son séjour à Paris est matériellement difficile, mais fructueux sur le…En lire plus sur Wikipedia