Livre
Néerlandais

Parijs retour : literaire reisgids voor Frankrijk

Bart Van Loo (auteur)

Parijs retour : literaire reisgids voor Frankrijk

'Parijs Retour' is een boek om te lezen én te gebruiken. Het bevat een schat aan informatie en unieke tips aan de hand waarvan je Frankrijk op alternatieve wijze doorkruist. Met 'Parijs retour' beleef je al lezend een waar avontuur.
Titre
Parijs retour : literaire reisgids voor Frankrijk
Auteur
Bart Van Loo
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2006
414 p. : ill.
ISBN
90-8542-062-8

Commentaires

Bart Van Loo heeft met Parijs retour: literaire reisgids voor Frankrijk een vervolg geschreven op wat een "eigenzinnige Frankrijktrilogie" moet worden. Na het eerste culinaire deel, Als kok in Frankrijk (2004), is het de beurt aan romantische schrijvers uit de Franse 19e eeuw: Victor Hugo, Alexandre Dumas père, George Sand, Honoré de Balzac, Emile Zola en Guy de Maupassant. Buitenbeentje Gustave Flaubert wordt bij zijn andere collega's -- van wie hij qua literaire opvattingen grondig verschilt -- betrokken door een reeks brieven die Van Loo aan de auteur van Madame Bovary richt. Deze correspondentie werpt niet alleen een licht op de bedoelingen van Flaubert, ze is blijkbaar de beste vorm om Van Loo's eigen literaire opvattingen -- die bepalend zijn voor de opzet en de uitwerking van het boek -- te ventileren.

Terwijl Van Loo zich in zijn andere bijdragen bekent tot een uitgesproken romantische visie op schrijven én lezen, stoot hij in zijn eerste brief aan Flauber…Lire la suite
Hoe geografische tekens een literaire route door de 19e eeuw kunnen verlevendigen. Reuzen als Hugo, Dumas, Sand, Balzac, Zola, Daudet, Maupassant en Flaubert hebben al doende hun geurvlag achtergelaten op tal van plaatsen en plekken. De reisgids van essayist Van Loo (1973), prominent aanwezige wegwijzer op deze Grand Tour, biedt nu tegen een decor van stad en platteland, straat en huis, gelardeerd met passende citaten, matige zwart-witfoto's en plattegronden, plezant gestileerd zicht op een intrigerende cultuur. Anekdotische trivia vervullen de dubbelfunctie het traject op te leuken én de goden te herleiden tot menselijke maat. Het resultaat is een kleurrijke portretgalerij: driftige megalomanie en engagement van Hugo, zelfbeschikking en literair idealisme van Sand, pronkzucht en epische kracht van Dumas, geldnood en schrijfkoorts van Balzac, kleinburgerlijkheid en aristocratie van Zola, bangelijke afzijdigheid en bohémientemperament van Daudet, pessimisme en viriele erotomanie van Ma…Lire la suite

À propos de Bart Van Loo

CC BY-SA 4.0 - Image by Koen Broos

Bart Van Loo (né le 1er février 1973) est un écrivain belge néerlandophone et francophile.

Biographie

Bart Van Loo est un écrivain belge, néerlandophone et francophile, né en 1973 à Herentals. Après avoir enseigné le français, langue étrangère à Anvers, il se consacre à l'écriture. Van Loo a été un des lauréats de la Villa Marguerite Yourcenar en 2008,. Conférencier et homme de spectacle : c’est un conteur.

Son but : partager, dans ses livres et les spectacles qu’ils inspirent, son goût de l’histoire, de la littérature et de la culture française. Il en sait bien plus que beaucoup de Français et sait porter sur l’histoire de leur pays un regard légèrement décalé de voisin bienveillant, à la fois fasciné et un peu moqueur.

Bart Van Loo a su se créer une place à part : g…En lire plus sur Wikipedia