Livre
Néerlandais

Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist

Isabel Allende (auteur), Rikkie Degenaar (traducteur)
Autobiografie van de Chileense auteur Isabel Allende (1942), waarin ze verslag doet van overpeinzingen, gebeurtenissen en ontmoetingen in haar leven die haar vormden tot de feministe die ze is.
Titre
Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist
Auteur
Isabel Allende
Traducteur
Rikkie Degenaar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Mujeres del alma mía
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2021
175 p.
ISBN
9789028451407 (paperback)

Commentaires

Feminisme gaat de wereld redden

Aan Isabel Allendes pamflet Wat wij willen ontbreekt een onderbouwing, maar de humoristische passages over ouderdom en haar nieuwe liefde smaken naar meer.

Het woord kende ze nog niet, maar in haar kleutertijd was Isabel Allende al feminist. Haar vader had het gezin met drie kleine kinderen in de steek gelaten en haar moeder kon in haar eentje niet voor ze zorgen. 'Ze was er niet op voorbereid om te werken, ze had geld noch vrijheid en was het mikpunt van roddelpraatjes.' Er zat niets anders op dan met haar kroost in te trekken bij haar ouders. Die afhankelijkheid en ondergeschiktheid waren een schrikbeeld voor de jonge Isabel. Zij zou het anders aanpakken.

Het feminisme heeft Allende gered en het feminisme moet nu ook de wereld redden, zo betoogt de Chileense schrijver in Wat wij willen. Hoogste tijd dat we verlost worden van het patriarchaat met zijn gewelddadige onderdrukkings- en uitsluitingsmechanismen: misogynie, maar ook 'racisme, homofobie, klassenbewustzijn, xenofobie, onverdraagzaamheid ten opzichte van afwijkende ideeën en personen die anders zijn'.

Niet minder veelomvattend is Allendes definitie van femi…Lire la suite

In deze autobiografie doet de onvolprezen, wereldwijd gelauwerde auteur Isabel Allende verslag van overpeinzingen, gebeurtenissen en ontmoetingen in haar leven, die haar vormden tot de feministe die ze is. Ze was naar eigen zeggen al feminist sinds de kleuterschool. Geboren in 1942 groeide ze op bij haar grootouders, oom Ramón en moeder Panchita die, met twee kinderen in de luiers en een pasgeboren baby, door haar man in de steek werd gelaten. In korte hoofdstukken beschrijft ze met zelfrelativering en humor hoe het was om op te groeien in Chili met haar alleenstaande moeder toen echtscheiding nog verboden was, over machismo, sensualiteit, Sophia Loren, schrijven, carrière, passie, liefde, haar dochter Paula, Virginia Woolf, Margaret Atwood, de pandemie, migranten en vluchtelingen en #MeToo. Wervelend geschreven, sprankelende en zeer persoonlijke parel van een wereldschrijfster. Geschikt voor een breed publiek van vrouwen en mannen die het feminisme een warm hart toedragen.

À propos de Isabel Allende

Isabel Allende, née le 2 août 1942 à Lima au Pérou, est une journaliste et écrivaine chilienne naturalisée américaine d'expression espagnole. Elle aborde des questions liées aux femmes, à la mémoire, à l'imaginaire latino-américain et à sa propre autobiographie. Ses œuvres ont été traduites dans plus de 25 langues.

Biographie

Isabel Allende, de nationalité chilienne, est née à Lima au Pérou, où son père, Tomás Allende Pesce, cousin du président de la République du Chili Salvador Allende, était diplomate. Elle a des ancêtres basques par son père et portugais et espagnols par Francisca Llona Barros, sa mère. Isabel est la cousine de la femme politique chilienne Isabel Allende Bussi.

En 1945, après la séparation de ses parents, sa mère déménagea avec ses trois enfants à Santiago, au Chili , où ils vécurent jusqu'en 1953. Cette ann…En lire plus sur Wikipedia