Livre
Néerlandais
De nieuwe rector van St. Oswald jongensgymnasium blijkt een oud-leerling te zijn aan wie de hoofdpersoon, docent klassieke talen, nare herinneringen heeft; schandalen uit het verleden komen in een nieuw daglicht te staan.
Titre
Een klasse apart
Auteur
Joanne Harris
Traducteur
Monique De Vré
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Different class
Éditeur
Utrecht: De Fontein, 2017
462 p.
ISBN
9789026141812 (paperback)

Commentaires

Roy Straitley, docent klassieke talen, is met hart en ziel verknocht aan St. Oswald, een gedateerd jongensgymnasium. Hij probeert ondanks alle vernieuwingen de authentieke schoolsfeer te behouden. Maar schandalen en moord hakken een groot gat in de reputatie van St. Oswald en Straitley moet keuzes maken, ook door gebeurtenissen in het verleden. Dan wordt een oud-leerling hoofd van de school. Een oud-leerling waar Straitley slechte herinneringen bij heeft. Liefhebbers van de Stiff Upper Lip, let op! Heerlijk in Engelse sfeer geschreven! Met stoffige boeken, boenwas vloeren, veel thee, muffige toga’s op typische jongensscholen. Klassiek! Mooi verteld in prachtige sfeerbeelden en heerlijke karakters. Voor alle anglofielen. En ook nog eens vreselijk spannend tot op het eind! Derde, zelfstandig te lezen deel van een serie* die zich afspeelt in het fictieve dorpje Malbry in Yorkshire.

Brave jongens

Een eeuwenoude kostschool krijgt een nieuw bestuur - en kampt met een zieke, moordlustige geest.

Na 102 trimesters lesgeven op een kostschool weet de leraar Latijn Roy Straitley het zeker: schooljongens kunnen ook te weinig ondeugden hebben. Als ze te braaf zijn, klopt er iets niet. Straitley is 66 en zou al met pensioen geweest zijn als er het vorige trimester niet een jongen was omgekomen. Zijn school en thuishaven, St. Oswald, is in financieel zwaar weer geraakt. Straitley besloot te blijven. De redding van de 500 jaar oude school moet komen van een interim-schoolhoofd en tot zijn stomme verbazing ziet de leraar een oud-leerling in die rol terugkeren naar St. Oswald. Johnny Harrington was zo'n ongenaakbare, veel te brave leerling. Met twee andere jongens vormde hij een onuitstaanbaar trio dat ruim twintig jaar eerder voor de ondergang van Straitley's beste vriend zorgde en ook bijna de school fataal werd.

Joanne Harris brak door met het boek 'Chocolat', dat in 2000 werd verfilmd met Juliette Binoche en Johnny Depp in de …Lire la suite

À propos de Joanne Harris

Joanne Michèle Sylvie Harris, née le 3 juillet 1964 à Barnsley dans le Yorkshire, est une romancière britannique.

Née d'un père anglais et d'une mère française, elle explore dans ses romans avec finesse et d'un style alerte les thèmes du folklore, des racines familiales, de la magie et de la gastronomie. Son roman Chocolat a connu un grand succès et a fait l'objet d'une adaptation cinématographique sous le titre Le Chocolat, avec Johnny Depp et Juliette Binoche.

Œuvres

Trilogie Chocolat

  1. Chocolat, Quai Voltaire, 2000 ((en) Chocolat, 1999)
  2. Le Rocher de Montmar…En lire plus sur Wikipedia