Livre
Néerlandais

Want ik raakte de hemel aan

Mike Resnick (auteur)

Want ik raakte de hemel aan

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
De ontdekking van het schrift geeft de Afrikaanse Kamari het gevoel dat ze de hemel aanraakt. Ze ontdekt echter al snel dat het in haar stam verboden is voor vrouwen om te kunnen lezen. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Want ik raakte de hemel aan
Auteur
Mike Resnick
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
For I have touched the sky
Éditeur
Antwerpen: Facet, 2006
69 p.
ISBN
90-5016-480-3

Commentaires

Een jong, hoogbegaafd meisje van een Afrikaanse stam komt in contact met medicijnman Koriba. Ze ontdekt het schrift en leert zichzelf, in het geheim, via de computer lezen. In een dorp waar oude gebruiken in stand gehouden worden, is het verboden dat vrouwen kunnen lezen. Na een woordenwisseling met de medicijnman kiest het meisje zelfs voor de dood, verder leven is haar onmogelijk gemaakt. Een titel in de serie 'Dwarslijnen', een reeks boeken met een beperkte omvang en volwaardige verhalen, bedoeld om jongeren weer aan het lezen te krijgen. In dit verhaal toont de schrijver hoe een medicijnman, die zelf in het Westen heeft gestudeerd, alle invloed uit Europa weet tegen te houden. Andere denkwijzen zijn verboden, besnijdenis is normaal. Het verhaal wordt op ingetogen wijze verteld en is gebaseerd op eigen ervaring. Mooi taalgebruik, maar mede door de Afrikaanse woorden niet eenvoudig. De gesprekken met de computer komen wat vreemd over. Sfeervolle omslag met een prachtige foto. Oorspr…Lire la suite

Want ik raakte de hemel aan

De Kikuyu-stam verliet het verwesterde Kenya en leeft nu volgens de aloude tradities in de wereld die Kirinyaga heet. De ik-persoon van dit verhaal is Koriba, de medicijnman. Hij bewaakt de tradities maar staat tegelijk via zijn computer in contact met Onderhoud. Meisjes worden rond de leeftijd van tien jaar besneden; hen wordt elke toegang tot onderwijs ontzegd. (Alleen de medicijnman en enkele dorpshoofden kunnen nog lezen.) Meisjes zullen later het land bewerken en hun echtgenoot dienen. Maar Kamari, een heel snugger meisje, sluit vriendschap met Koriba en eigent zich de verboden kennis toe nl. het lezen. Ze ontdekt ook dat Koriba in Europa gestudeerd heeft en zo een beetje vals speelt en de dorpelingen dom houdt. Kamari leerde zichzelf lezen met behulp van de computer, en een zelf ontwikkelde taal. Koriba is onverbiddelijk - een meisje hoort niet te lezen en te schrijven - en hij stuurt haar weg. Kamara pleegt zelfmoord als verzet tegen haar lot. Een verhaal dat heel moeilijk lees…Lire la suite

À propos de Mike Resnick

CC BY-SA 4.0 - Image by Damdamdidilolo

Michael Diamond Resnick, né le 5 mars 1942 à Chicago et mort le 9 janvier 2020 à Cincinnati, plus connu sous le nom de Mike Resnick, est un auteur américain de romans et nouvelles de science-fiction.

Une partie de sa production littéraire est inspirée par l'Afrique. C'est le cas d'Ivoire ou de Kirinyaga, et aussi de la trilogie que constituent Paradis, Purgatoire et Enfer, où Resnick transpose (de façon transparente) sur de lointaines planètes l'histoire de la décolonisation de plusieurs pays d'Afrique anglophone.

Biographie

Mike Resnick naît à Chicago le 5 mars 1942. Il étudie à l'Université de Chicago de 1959 à 19…En lire plus sur Wikipedia