De bib organiseert een afhaalsysteem tijdens de coronacrisis

Wij willen in deze voor iedereen moeilijke tijden toch nog een beetje houvast geven aan onze leners. Daarom organiseert onze bib vanaf maandag 23 maart een afhaalsysteem (met weliswaar beperktere openingsuren). Hoe het precies in zijn werk zal gaan, lees je hieronder. Vanzelfsprekend hangt het voortbestaan van dit systeem ook af van eventuele verdere maatregelen van de overheid.

Hoe kan je een materiaal (boek, dvd, luisterverhaal…) aanvragen?

• Online (via onze bibliotheekcatalogus http://meerhout.bibliotheek.be/) -> klik op de Reserveer-knop naast het materiaal dat je wil reserveren en meld vervolgens aan met je Mijn Bibliotheek-account.
  •   ofwel via een mailtje naar bibliotheek@meerhout.be -> met duidelijke vermelding van je lenersgegevens en de gegevens van de materialen (titel(s) en auteur(s)) die je wil reserveren;
  • of telefonisch op het nummer 014 30 37 71. De bib is telefonisch bereikbaar op maandag van 9 tot 12, van 14 tot 16 en van 17 tot 19 uur, van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur. In het weekend is de bib gesloten.

• De bibmedewerkers halen de werken uit de rekken, lenen ze meteen uit op je naam en leggen ze in alfabetische volgorde op naam klaar op tafels in de gang van de bib.
  • Tijdens het afhaalmoment zeg je gewoon de naam (of namen) waarop je gereserveerd hebt. De medewerker overhandigt je  vervolgens de materialen. Hij/zij zal hierbij steeds gebruik maken van wegwerphandschoenen en zorgen voor voldoende afstand met de lener.

Je kan enkel materialen aanvragen die op dat moment aanwezig zijn in onze bib. Indien je een computer of smartphone hebt, kijk je dus best eens op onze website of het werk al dan niet beschikbaar is. Heb je die niet, dan kijken de medewerkers dit wel even na. Je kan ook maximaal 5 materialen per lener reserveren!

LET OP! We kunnen niet garanderen dat alle materialen die je  bestelt, gereserveerd kunnen worden. Het is mogelijk dat een andere lener hetzelfde materiaal ook heeft besteld. We verwerken alle aanvragen in chronologische volgorde.

Op welke momenten kan je de materialen komen afhalen?
We zetten vooraan in de gang van de bib tafels waarop we de gereserveerde boeken klaarleggen. Leners kunnen die dan afhalen op enkele vaste momenten in de week. We zorgen ervoor dat er voldoende afstand is tussen lener en bibmedewerkers. Een medewerker overhandigt het pakketje, dat je kan afhalen op de volgende momenten:

• Maandag    18.00-20.00 uur
  • Woensdag  14.00-16.00 uur
  • Vrijdag        10.00-12.00 uur

Hou er rekening mee dat materialen die je reserveert pas het volgende afhaalmoment klaarliggen! Reserveer je dus iets op woensdag, dan ligt dat pas op vrijdag klaar. We bevestigen ook steeds je reservatie.

Kan je op die afhaalmomenten ook materialen inleveren?
-    Ja, maar we vragen wel om materialen in te leveren via de inleverbox!

Wat is NIET mogelijk op die afhaalmomenten?
Aangezien we onze afhaalmomenten organiseren in de gang van de bib, hebben we op dat moment geen toegang tot ons bibliotheeksysteem. Daarom zijn de volgende zaken niet mogelijk:

• Nog snel een boek uit de rekken halen dat je niet op voorhand gereserveerd hebt! Los van het feit dat we ons bibliotheeksysteem niet bij de hand hebben, willen we ook wachtrijen vermijden.
  • Materialen verlengen. De uitleentermijn is vanaf nu standaard 6 weken, i.p.v. de gebruikelijke 3 weken. Wil je je materialen toch verlengen, dan doe je dit best online via je Mijn Bibliotheek-account, via mail of telefonisch.
  • Eventueel openstaande boetes innen. We nemen voorlopig geen baar geld aan. De boetes zullen worden geïnd wanneer we onze vaste dienstverlening opnieuw kunnen waarborgen. Ook de verkoop van visververgunningen, afgevoerde materialen en wandel- en fietskaarten is niet mogelijk.
  • Kopiëren.

Ben je nog geen lid van de bib en wil je dat graag worden?
Dat kan. Bezorg ons dan via mail of telefoon de volgende gegevens:
-    Familienaam
-    Voornaam
-    E-mailadres (indien je dat hebt)
-    Geboortedatum
-    Volledig adres (straat en nummer, postcode en gemeente)
Wij schrijven je in en leggen bibkaartje en de werken die je wil ontlenen, klaar.

Waar moet ik op letten als ik mijn pakketje kom afhalen?

-    We vragen dat per gezin één persoon het/de pakketje(s) komt afhalen in de bib.
-    Probeer op anderhalve meter afstand te blijven van andere mensen, ook wanneer je even buiten moet wachten.
-    We proberen ervoor te zorgen dat er slechts twee mensen tegelijkertijd binnen zijn. Dus als je ziet dat er al twee mensen binnen zijn, wacht dan even buiten. Probeer ook buiten voldoende afstand te houden van elkaar.
-    Kortom: gebruik dus gewoon je gezond verstand en dan komt het allemaal in orde :).

Aangezien het uiteraard de eerste keer is dat we zoiets doen, zullen we in het begin zelf ook nog een beetje moeten zien hoe alles loopt en in functie daarvan eventueel aanpassingen aanbrengen in onze werkwijze. Wij rekenen daarvoor alvast op jullie begrip!

Hebben jullie vragen, mail of bel ons. Samen slaan we ons erdoor ;)!

Het Meerhouts bibteam